ontwerp & realisatie: VCBO Raalte.

Koningskermis

De Konings Kermis is van woensdag 24 april tot en met zondag 28 april op het Van Dedemplein

Woensdag 24 april: 14:00 tot 22:30 uur
Donderdag 25 april: 14:00 tot 22:30 uur
Vrijdag 26 april: 14:00 tot 22:30 uur
Zaterdag 27 april: 11:00 tot 22:30 uur
Zondag 28 april: 14:00 tot 20:00 uur


Koningsloop vrijdag 26 april

Is je conditie nog een beetje op peil? Ga de uitdaging aan en doe mee aan de 8e editie van de Koningsloop op vrijdagavond 26 april 2024! Wie weet word je gekroond tot de snelste man of vrouw van Wijhe! Ook als je van een rustiger tempo houdt is het erg leuk om mee te doen. Genieten van de sfeer, de aanmoedigingen van het publiek, de muziek, en natuurlijk van de mooie route door Wijhe.
De routes zijn ongewijzigd, met de start en finish in het hart van de Langstraat. Zie de pagina van de Koningsloop.KONINGSDAG 27 APRIL 2024


7.00 - 7:15 uur: Luiden van de klokken en uithangen van de vlaggen.


7.30 uur: Rondgang Wijhese muziekkorpsen

De Wijhese Harmonie, en Showkorps Amicitia Boerhaar maken een muzikale rondgang door een groot deel van Wijhe.
Rondgang: Is het weer (te) slecht, kan de route worden ingekort of kan ervan worden afgeweken.

Route Showkorps Amicitia:
De Lange Slagen, Kerkpadsblok, Noorder Koeslag, Wiederhorsten, Morgenlanden, Disselhof, Hoevenhoek, Raalterslag, Oude Raalterweg, Molenbelt, Langstraat.
Aansluitend omgeving Oranjelaan, Wijhezicht, De Grienden, De Jakke, Kerkstraat.

Route De Wijhese Harmonie:
Krijtenberg, Pastinaak, Sleedoorn, Pastinaak, Morgenster, Marjolein, Pimpernel, Weidesalie, (via fietspad) Roerdomp, Kievit, Watersnip, Grutto, Fuut, Kievit, (via fietspad) Krijtenberg.
Aansluitend omgeving Molenstraat, van Nahuijsstraat, Tuurweide, Dijkzicht, De Kupe, De Jakke, Kerkstraat.


10:00 uur: De Aubade met het officiele gedeelte/opening van Koningsdag (MARKTPLEIN)

Daaronder vallen de volgende activiteiten:
- Opening door Bernardien Marskamp-van Aperlo, voorzitter Verenigd Comité Wijhe.
- Hijsen van de vlag door twee schoolkinderen.
- Toespraak door burgemeester Sietske Poepjes.
- Het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus.
- Lossen van de duiven.
- Optredens van de muziekverenigingen.


Aansluitend optreden Showkorps Amicitia bij 't Weijtendaal

Showkorps Amicitia verzorgt na de bijeenkomst op het Marktplein een optreden in de Binnentuin van het Weijtendaal.10:00 - 16:00 uur: Koningsmarkt

Koningsmarkt in en rondom de Langstraat.
De organisatie hiervan is in handen van Gastvrij Wijhe.
Voor en door kinderen is er in de Torenstraat en naaste omgeving rommelmarkt.


10:00 - 17:00 uur: Historische Vereniging Wijhe geopend

Deze zomer staat kinderspel centraal bij de Historische Vereniging Wijhe. Op Koningsdag opent de nieuwe expositie "Kinderspel" met schoolspullen, bordspelen en speelgoed uit vroeger tijden. Een wereld van verschil met school en spelen van nu. Of .. misschien toch niet? Had/heb jij een favoriet schoolvak, een lievelingsjuf of -meester, een spel dat je altijd speelde? Kom kijken en vertel erover!
* In onze Koningsdagkraam vind je diverse aanbiedingen en koopjes. Voor elk wat wils. Daar zorgt winkelchef Tiny wel voor.
* Doe je voor 1 euro per gok mee aan het raadspel op de kraam? Voor de winnaar is er een aardig prijsje.


12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur Tavenu: "De reis van de Titanic"

De afgelopen jaren heeft Toneelvereniging Tavenu u tijdens de Koningsmarkt vermaakt met een optreden. Van moderne bewerkingen van bekende sprookjes tot korte vermakelijke vertellingen, die voor zowel jong als oud leuk zijn om te bekijken. Vorig jaar hebben we, in verband met het 75-jarige bestaan van het Verenigd Comité Wijhe, een heus poppenkastspel tot leven gebracht. Een schitterend samenspel tussen poppenkastpoppen en levende acteurs bracht een verhaal over een mysterieuze schat tot leven. Benieuwd wat we dit jaar uit de hoge hoed toveren? Dan bent u van harte welkom bij één van onze voorstellingen in de Nicolaaskerk. Komt u ook kijken naar "De reis van de Titanic"?


13:00 - 13:30 uur: start fietspuzzeltocht

Op zaterdag 27 april start tussen 13.00 en 13.30 uur de fietspuzzeltocht vanaf de Nicolaaskerk. Ook dit jaar is er weer een mooie tocht uitgezet.
Deelname is gratis.
De prijsuitreiking is 's avonds voorafgaand aan het optreden van het Wiejes Kabaret.


Wandeltocht

Naast de fietspuzzeltocht is er ook een wandeltocht uitgezet. Op zaterdag 27 april is deze gratis te verkrijgen bij de Historische Vereniging, DA-Bourquin, G.A.A.V. en Taverna de Molen1703.

Na 27 april staan de fietspuzzel- en wandeltocht ook op onze website.


21:15 uur Avondprogramma in de Nicolaaskerk

De bekendmaking van de prijswinnaars van de fietspuzzeltocht en een optreden van het Wiejes Kabaret.


Omstreeks 22:15 uur VUURWERK LET OP: AAN DE NIJLANDSTRAAT i.p.v. Park Weijtendaal!

Aansluitend (omstreeks 22.15 uur)
Normaal gesproken wordt het vuurwerk op Koningsdag altijd ontstoken in het park bij Het Weijtendaal. Echter dit jaar hebben ooievaars besloten een nest te maken in een boom die in het afsteekgebied staat. Aangezien de ooievaar een beschermde diersoort is hebben wij in nauw overleg met de vuurwerkleverancier, de provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe besloten het ontsteken van het vuurwerk rondom 22.15 uur te verplaatsen naar: HET GRASVELD BIJ DE NIJLANDSTRAAT.


EINDE PROGRAMMA KONINGSDAG4 MEI DODENHERDENKING


Oproep: "Op 4 mei de gehele dag vlag halfstok".

Oproep: "Op 4 mei de gehele dag vlag halfstok".

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
(In de vlaginstructie van de Rijksoverheid staan regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. In deze vlaginstructie wordt opgeroepen om de vlag op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen. Tijdens de herdenking kunnen andere vlaggen, zoals de gemeentevlag, eveneens halfstok worden gehangen.)


4 mei 11:00 uur: Herdenking familie Aussen aan het Havenpad

4 mei 11:00 uur: Herdenking familie Aussen aan het Havenpad

Gerelateerd aan de periode van de Tweede Wereldoorlog bevinden zich in Wijhe meerdere monumenten / gedenkplekken. Het Verenigd Comité Wijhe hecht er waarde aan om de verhalen die bij deze plekken horen levend te houden, door de verhalen te blijven vertellen, met ieder jaar speciale aandacht voor één van die plekken. Bij de herdenking in 2024 staan we daarom ook stil bij de familie Aussen uit Wijhe. Voor Jacob, Klara, Annie en Hertha Aussen zijn op 7 november 2019 Stolpersteine ("struikelstenen") gelegd voor hun vroegere woning aan het Havenpad in Wijhe.
Op 4 mei worden enkele steentjes gelegd door het Verenigd Comité Wijhe. U/je bent van harte uitgenodigd om bij dit herdenkingsmoment aanwezig te zijn.


4 mei vanaf 19:00 uur Dodenherdenking

4 mei vanaf 19:00 uur Dodenherdenking

(foto: Jan van Aefst)

Op 4 mei is de nationale dodenherdenking. Traditiegetrouw is er in Wijhe een herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk. Deze bijeenkomst staat evenals andere jaren in het teken van het jaarthema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei jaarlijks aangeeft. De organisatie hiervan is in handen van de oecumenische taakgroep en het Verenigd Comité Wijhe.
Voor 2024 is het thema "Vrijheid vertelt": opmaat naar 80 jaar vrijheid. In de huidige tijd een heel actueel thema. Naast het herdenken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is het goed om stil te staan bij de slachtoffers van de overige oorlogen die plaatsvonden en nog steeds plaatsvinden.

Aansluitend aan de bijeenkomst gaan we gezamenlijk naar het oorlogsmonument aan de Stationsweg. De stille tocht wordt voorafgegaan door de Wijhese Harmonie. Bij het monument zullen we samen om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen.

Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Laten we met elkaar even stilstaan en stil zijn bij het herdenken van de slachtoffers.


Programma 4 mei 2024

19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk (Kerkstraat).

19.35 uur: Vertrek van de stille tocht vanaf de Nicolaaskerk naar het monument aan de Stationsweg / Oranjelaan voor de dodenherdenking. De stille tocht wordt voorafgegaan door de Wijhese Harmonie.

20.00 uur: Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Wijhese Harmonie, de scoutinggroep Olst-Wijhe, jeugdleden van Wijhe '92 en een afvaardiging van de Wijhese schoolkinderen.

Vrijheidssoep
Evenals vorig jaar is er na de herdenking bij het monument aan de Stationsweg weer gelegenheid voor ontmoeting en/of een gesprekje voor de "Oude Rabobank". De verbinding met elkaar. U bent welkom.


LET OP: Wijziging locatie vuurwerk Koningsdag.

20 april 2024

Normaal gesproken wordt het vuurwerk op Koningsdag altijd ontstoken in het park bij Het Weijtendaal. Echter dit jaar hebben ooievaars besloten een nest te maken in een boom die in het afsteekgebied staat. Aangezien de ooievaar een beschermde diersoort is hebben wij in nauw overleg met de vuurwerkleverancier, de provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe besloten het ontsteken van het vuurwerk... lees meer


Rabo clubsupport 2023: Steun het Verenigd Comité Wijhe

03 september 2023

De leden van de Rabobank Salland kunnen weer hun stem uitbrengen m.b.t. de Rabo Clubsupport actie 2023. Wij (het Verenigd Comité Wijhe) mogen daar ook aan mee doen en elke stem is geld waard.

Dit jaar bestaat het Verenigd Comit Wijhe 75 jaar.
Burgemeester Yvonne van Mastrigt heeft daarom op 15 juni namens het Koninklijk Huis de Koninklijke Oranjewimpel aan ons uitgereikt als blijk... lees meer


Oranjewimpel voor jubilerend Verenigd Comité Wijhe

19 juni 2023

Op donderdag 15 juni heeft burgemeester Yvonne van Mastrigt de Oranjewimpel uitgereikt aan de voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe, Bernardien Marskamp-van Aperlo. Zij overhandigde de wimpel na afloop van de premiere van de documentairefilm "Olst-Wijhe viert de Vrijheid" in De Logtenberg op de Boerhaar.

In 1948 werden (op initiatief van de toenmalig burgemeester Tellegen) de twee... lees meer


Dodenherdenking 2023

08 mei 2023

Na een drukbezochte bijeenkomst in de Nicolaaskerk, die samengesteld was door oecumenische taakgroep en het Verenigd Comité Wijhe met o.a. de medewerking van muziekgroep Blend, leerlingen van de Capellenborg en een afvaardiging van de huidige bewoners van de voormalige Rabobank, vertrok de stille tocht voorafgegaan door de Wijhese Harmonie naar het monument aan de Stationsweg. Langs de route... lees meer


Dodenherdenking 4 mei 2023

01 mei 2023

Om 19.00 uur zal er een bijeenkomst zijn in de Nicolaaskerk die voorbereid is door de oecumenische taakgroep in samenwerking met het Verenigd Comité Wijhe, met als thema "Leven met oorlog". Leerlingen van de Capellenborg en een afvaardiging van de huidige bewoners van de oude Rabobank zullen een bijdrage leveren.
(Indien u niet in de Nicolaaskerk aanwezig kunt zijn, dan kunt u de... lees meer