ontwerp & realisatie: VCBO Raalte.

LET OP: Wijziging locatie vuurwerk Koningsdag.

20 april 2024

Normaal gesproken wordt het vuurwerk op Koningsdag altijd ontstoken in het park bij Het Weijtendaal. Echter dit jaar hebben ooievaars besloten een nest te maken in een boom die in het afsteekgebied staat. Aangezien de ooievaar een beschermde diersoort is hebben wij in nauw overleg met de vuurwerkleverancier, de provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe besloten het ontsteken van het vuurwerk rondom 22.15 uur te verplaatsen naar: HET GRASVELD BIJ DE NIJLANDSTRAAT.


Rabo clubsupport 2023: Steun het Verenigd Comité Wijhe

03 september 2023

De leden van de Rabobank Salland kunnen weer hun stem uitbrengen m.b.t. de Rabo Clubsupport actie 2023. Wij (het Verenigd Comité Wijhe) mogen daar ook aan mee doen en elke stem is geld waard.

Dit jaar bestaat het Verenigd Comit Wijhe 75 jaar.
Burgemeester Yvonne van Mastrigt heeft daarom op 15 juni namens het Koninklijk Huis de Koninklijke Oranjewimpel aan ons uitgereikt als blijk van waardering voor onze activiteiten.

Volgend jaar willen we de extra inkomsten gebruiken om de jeugd meer te betrekken bij Koningsdag en het herdenken op 4 mei. Je kunt stemmen van 4 t/m 26 september.

Hoe kun je stemmen:
- Door in te loggen in de app of op de website van de Rabobank, www.rabobank.nl/clubsupport via "Service" en vervolgens "Lidmaatschap" kun je klikken op Rabo ClubSupport.
- Leden vanaf 12 jaar mogen stemmen.
- Elk lid mag 3 stemmen uitbrengen op 3 verschillende deelnemende verenigingen en stichtingen.
- Je kunt ons vinden door te zoeken op Verenigd Comité Wijhe of te filteren op Categorie: Cultuur en Actief in: Wijhe.

Mogen wij rekenen op je stem?


Oranjewimpel voor jubilerend Verenigd Comité Wijhe

19 juni 2023

Op donderdag 15 juni heeft burgemeester Yvonne van Mastrigt de Oranjewimpel uitgereikt aan de voorzitter van het Verenigd Comité Wijhe, Bernardien Marskamp-van Aperlo. Zij overhandigde de wimpel na afloop van de premiere van de documentairefilm "Olst-Wijhe viert de Vrijheid" in De Logtenberg op de Boerhaar.

In 1948 werden (op initiatief van de toenmalig burgemeester Tellegen) de twee Oranjeverenigingen binnen de toenmalige gemeente Wijhe samengevoegd tot het huidige Verenigd Comité Wijhe.
In 1987 werd de Oranjewimpel door het Koninklijk Huis ingesteld en toegestuurd aan alle Oranjeverenigingen die 50 jaar of langer bestonden. Het Verenigd Comité van onze gemeente bestond toen
"slechts" 40 jaar.

Het 75-jarig jubileum van het Verenigd Comité Wijhe was voor burgemeester Van Mastrigt een mooi moment om de Oranjewimpel voor hen aan te vragen waarbij zij aangaf dat het Verenigd Comité Wijhe door haar activiteiten rondom Koningsdag en 4 mei de verbinding zoekt met de bewoners en verenigingen van Wijhe wat zo belangrijk is in de hedendaagse tijd.

(foto: Jan Amse)


Dodenherdenking 2023

08 mei 2023

Na een drukbezochte bijeenkomst in de Nicolaaskerk, die samengesteld was door oecumenische taakgroep en het Verenigd Comité Wijhe met o.a. de medewerking van muziekgroep Blend, leerlingen van de Capellenborg en een afvaardiging van de huidige bewoners van de voormalige Rabobank, vertrok de stille tocht voorafgegaan door de Wijhese Harmonie naar het monument aan de Stationsweg. Langs de route stonden spelers van Wijhe '92 met fakkels.
Na de toespraak door burgemeester Van Mastrigt en het voorlezen van gedichten door kinderen van de basisscholen uit Wijhe zijn door Anton Heijmerikx en Robert Jan Leerink, na zorgvuldig onderzoek door hen, nog 2 militairen bijgeschreven en onthuld bij het monument aangezien zij zijn omgekomen rondom de bevrijding van Wijhe op 13 april 1945. Het zijn soldaat Gabriël Lamirande (31 jaar) en sergeant Robert Nesbit Adam (37 jaar) beiden in dienst bij de Royal Winnipeg Rifles.
Leden van scoutinggroep Kornet van Limburg Stirum Olst Wijhe assisteerden bij het leggen van de krans en het leggen van de diverse boeketten bloemen bij het monument.
Na de herdenking bij het monument maakten velen gebruik van de mogelijkheid om bij de voormalige Rabobankgebouw (aan de Oranjelaan) de vrijheidssoep te nuttigen met de huidige bewoners van de voormalige Rabobank.

v.l.n.r. Anton Heijmerikx en Robert Jan Leerink
Foto: Jan van AefstDodenherdenking 4 mei 2023

01 mei 2023

Om 19.00 uur zal er een bijeenkomst zijn in de Nicolaaskerk die voorbereid is door de oecumenische taakgroep in samenwerking met het Verenigd Comité Wijhe, met als thema "Leven met oorlog". Leerlingen van de Capellenborg en een afvaardiging van de huidige bewoners van de oude Rabobank zullen een bijdrage leveren.
(Indien u niet in de Nicolaaskerk aanwezig kunt zijn, dan kunt u de bijeenkomst volgen via kerkdienstgemist.nl)
Na deze bijeenkomst zal, voorafgegaan door de Wijhese Harmonie, de stille tocht via de Kerkstraat, Langstraat en de Oranjelaan naar het herdenkingsmonument aan de Stationsweg gaan.
Langs de Oranjelaan zullen spelers van Wijhe '92 met fakkels staan. Bij het monument zullen leden van scoutinggroep Kornet van Limburg Stirum Olst Wijhe aanwezig zijn om te assisteren bij het leggen van de kransen en bloemen.
Na veel onderzoek door Anton Heijmerikx en Robert Jan Leerink, is naar voren gekomen dat naast luitenant Anderson nog 2 militairen zijn omgekomen rondom de bevrijding van Wijhe op 13 april 1945, namelijk soldaat Gabriël Lamirande (31 jaar) en sergeant Robert Nesbit Adam (37 jaar) beiden in dienst bij de Royal Winnipeg Rifles.
Hun namen zijn toegevoegd aan één de van de plaquettes bij het monument en zullen tijdens deze dodenherdenking onthuld worden.
Burgemeester Y. van Mastrigt zal namens de gemeente Olst-Wijhe een toespraak houden en schoolkinderen zullen naast het leggen van bloemen gedichten voordragen. U bent van harte welkom om zowel in de Nicolaaskerk als bij het monument aanwezig te zijn.
Na de herdenking bij het monument zal er aan de voorzijde van het oude Rabobankgebouw (aan de Oranjelaan) door de huidige bewoners van het pand vrijheidssoep worden uitgedeeld. U bent van harte welkom om daar samen deze vrijheidssoep te nuttigen.
(foto: Jan van Aefst)


Heel Wijhe bakt.... ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van het Verenigd Comité Wijhe.

17 april 2023

Oproep!
Het Verenigd Comité Wijhe bestaat dit jaar 75 jaar. Om deze mijlpaal rondom Koningsdag 2023 een nog feestelijker tintje te geven organiseert het Verenigd Comité Wijhe dit jaar een taartjes wedstrijd.

Iedereen wordt uitgenodigd om een zelf gebakken taart(je) met als thema het 75 jarig bestaan van het Verenigd Comité Wijhe voor deze wedstrijd aan te bieden. Verras ons en maak er iets moois en lekkers van!
Op ZATERDAG 29 april zullen de taarten om 14.00 uur in het Langhuus beoordeeld worden door een jury. De jury staat onder de deskundige leiding van Bas te Winkel en Jeanine de Haan, beiden banketbakker bij Bakkerij Jolink.
De jury zal aansluitend aan het proeven/beoordelen de prijswinnaars bekend maken.

De spelregels zijn als volgt:
- Er zijn 2 categorien: Volwassenen en jeugd met een leeftijd t/m 16 jaar.
- Voor beide categorien is er een leuke prijs te winnen.
- De taarten dienen op vrijdag 28 april 2023 voor 18.00 uur ingeleverd
- te worden bij: Bakkerij Jolink, Langstraat 8 Wijhe.
- Bij het inleveren van de taart graag een briefje met uw/jouw naam, adres, telefoonnummer en leeftijd.
- De beoordeling is op zaterdag 29 april a.s. om 14.00 uur in Het Langhuus, Langstraat 29 te Wijhe (Alwaar ook een filmpresentatie is van Het Verenigd Comit Wijhe door de jaren heen)
- Na de beoordeling zullen de taarten gebracht worden naar de bewoners van 'Het Weijtendaal' die er dan ook van kunnen genieten.


Bloemlegging in Holten bij in Wijhe omgekomen militairen.

17 april 2023

Op vrijdag 14 april hebben Anton Heymerikx, Robert Jan Leerink en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter Verenigd Comité Wijhe) bloemen neergelegd op de Canadese begraafplaats in Holten bij de graven van Robert Nesbit Adam, Gabriël Lamirande en Hugh Henry Anderson.

Anton Heymerikx uit Wijhe was er sinds kort achter gekomen dat niet alleen luitenant Hugh Anderson maar dat er nog twee Canadezen in april 1945 rondom de bevrijding van Wijhe om het leven gekomen zijn.

Op 1 januari 2023 kwam namelijk het dagboekje bij het N.I.O.D. (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) vrij van Carolina Wijers die in dienst was als huishoudster van veearts Gerhard Brink, die woonde op de hoek Oranjelaan / Stationsweg in Wijhe recht tegenover het huidige oorlogsmonument. Uit dat dagboek bleek dat er nog 2 Canadese militairen waren omgekomen rondom de bevrijding van Wijhe.

Na veel speurwerk door Anton Heymerikx, in samenwerking met Robert Jan Leerink, ontdekten ze dat het soldaat Gabriël Lamirande (31 jaar) was die door Duitse granaatsplinters om het leven kwam. Hij kwam uit Manitoba. Gabriël was een Metis, een inheemse bewoner van Canada.

Het andere slachtoffer was sergeant Robert Nesbit Adam (37 jaar), die later aan zijn verwondingen overleden is. Robert was een Schot en slager van beroep, die in 1942 dienst nam bij de Royal Winnipeg Rifles.

Na overleg met andere onderzoekers en deskundigen van het Informatiecentrum van de Canadese begraafplaats in Holten, is met zekerheid vastgesteld dat Lamirande en Adam de gesneuvelde Canadese militairen zijn. Ook uit het War Diary (dagboek) van het Royal Winnipeg Rifles regiment en uit een kopie van een Canadese krant blijkt dat beide militairen zijn omgekomen rondom de bevrijding van Wijhe.

Anton Heiymerikx en Robert Jan Leerink proberen om in contact te komen met de nabestaanden van Robert Nesbit Adam en Gabriël Lamirande.


Wijhe op woensdagavond 26 april in teken van Koningsloop: "Iedereen rent en geniet".

12 april 2023

Voor jong en oud uit Wijhe en omgeving is het een vaste prik. De avond voor Koningsdag staat in het teken van de Koningsloop. Honderden sportievelingen gaan weer zorgen voor een feestelijke start van de oranjefestiviteiten. Het Verenigd Comité Wijhe verwelkomt op 26 april iedereen om mee te doen. Of om de lopers aan te moedigen en te genieten van de geweldige sfeer in de Langstraat van Wijhe. Wees er nog snel bij, schrijf je in!
10 kilometer is back in town
Dit jaar is de 10 kilometer afstand terug van weggeweest. Deze afstand maakt een mooie lus over de Boerhaar en gaat via landgoed Onder de Gelder naar de Langstraat, waar wordt gefinisht. "Het door de Atletiekunie gecertificeerde parcours is snel, veel lopers hebben hun persoonlijke records verbeterd". Niet alleen de snelle lopers doen mee, het is voor iedereen. Vitaliteit, ontspanning door inspanning, een groot aantal bedrijventeams laat zich ook weer sportief zien op de 5 of 10 kilometer.
Inschrijven
De inschrijving is inmiddels in volle gang. Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar kunnen zich inschrijven voor de 5 en 10 kilometer. Voor de jongere kinderen zijn er drie leeftijdscategorieën. Zij lopen 600, 1200 of 1800 meter door het centrum van het dorp. De vijf sportieve bedrijven Stegeman, Normec Dumea, BREIJN, Ygdrasil en Van Remmen steunen de Koningsloop. Zij zorgen er voor dat de jongere kinderen gratis mee kunnen doen. Schrijf u nog in via www.mijninschrijving.nl.
Programma
Om 17.45 uur, voorafgaand aan de wedstrijden voor de jeugd, wordt in het startvak een korte warming-up verzorgd door Fitclub Enjoy. Hier kunnen alle kinderen aan meedoen om hun spieren los te maken.
Om 18.00 uur lost wethouder Olthof het startschot voor de jongste lopertjes. De prijsuitreiking voor de jeugd is om 18.35 uur. Daarna start om 19.00 uur de 5 en 10 kilometer. Als iedereen over de finish is, vindt de prijsuitreiking plaats. Ook dit jaar liggen de kronen klaar voor de snelste man en vrouw uit Wijhe. Zij worden ludiek gekroond tot koning en koningin.
Wees erbij
Sportiviteit ontmoet gezelligheid. Kom dus vooral naar de Langstraat, ook als u niet meedoet. De deelnemers, jong en oud, zullen uw aanmoedigingen zeker waarderen! Bij de start/finish en ook langs de route is muziek aanwezig. Speaker Daan Koerhuis houdt het publiek op de hoogte van het verloop van de wedstrijden. Na afloop is er volop gelegenheid om gezellig na te praten bij één van de horecagelegenheden in de Langstraat.


Het luiden van de klokken i.v.m. de bevrijding van Wijhe op 13 april

08 april 2023

Op 13 april 1945 is Wijhe bevrijd. (De bevrijding van Nederland volgde op 5 mei 1945 toen de capitulatie in Wageningen werd getekend). Nederland was vrij! Om 08.00 uur in de ochtend op die bewuste 5 mei werden overal de klokken geluid om de bevrijding aan te kondigen. Ook na 1945 is dit jarenlang een traditie gebleven. Door de jaren heen, raakte deze traditie op de achtergrond. Daar is dit jaar verandering in gekomen door een initiatief om deze traditie in heel Overijssel in ere te herstellen en door te geven aan huidige en toekomstige generaties. De kerken in Wijhe en op de Boerhaar hebben hun steun en medewerking hiervoor uitgesproken. Dit betekent dat op 13 april de klokken van de kerken zullen luiden van 8.00 uur tot 8.15 uur.


GEZOCHT: ....o.a. collectanten, doeners mbt social media en helpende handen.

01 maart 2023

Op dit moment bestaat het aantal bestuursleden van Verenigd Comité Wijhe uit een beperkte groep van slechts .... 6 personen.

Daarnaast zijn er gelukkig een aantal andere vrijwilligers die ons op diverse vlakken helpen.
Reëel gezien is dat echter te weinig om alles in goede banen te kunnen blijven leiden. Om de activiteiten rondom Koningsdag en 4 mei ook in de toekomst voort te kunnen blijven zetten is het Verenigd Comité Wijhe ...:

Zeer dringend op zoek naar collectanten, doeners m.b.t. social media, meedenkers voor nieuwe activiteiten en helpende handen voor hand- en spandiensten.

Iedereen ("jong" en "oud"!) kan op basis van zijn/haar eigen talenten en interesses als vrijwilliger een (kleine) bijdrage leveren.
Kunt u/kun jij als vrijwilliger het Verenigd Comité Wijhe helpen om Koningsdag en Dodenherdenking in Wijhe te laten voortbestaan?
Aanmelden kan via de mail.